Welcome to Our Website

Bayramda böyle beslenin

Uzmanlar, Ramazan Bayramı’nda uzun süre açlıktan çıkan mideye yüklenmemek, kan şekeri dengesini korumak, şişkinliği önlemek ve kilo alımını engellemek için bilinçli beslenmenin önemli olduğuna vurgu yapıyor. Zira bayramlarda artan un ve şeker tüketimi özellikle diyabet, kalp ve böbrek hastalarını olumsuz yönde etkilese de sağlıklı kişiler için de sakıncalı olabiliyor. Dolayısıyla ‘’Ramazan’ın ardından beslenme konusunda bilinçli ve ölçülü davranmakta  yarar var’’ diyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

Prof. Dr. Osman Erk

Egzersize yürüyüşle başlayın

Ramazan nedeniyle bir ay boyunca bazı egzersiz ve sportif etkinliklerden uzak durulmaktadır. Bayramla birlikte bu egzersizlere yeniden başlanacaksa, yumuşak bir geçiş yapılmalıdır. Bayramla birlikte yapılan aşırı egzersizler kalbin iş yükünü artırır. Dengede olan bir kalbin iş yükü artacağından ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir. Koroner kan akımı istirahat sırasında yeterliyken aşırı aktivitelerle kalbin yeterince beslenmesini karşılayamayabilir. Bu da kalp krizlerini tetikleyebilir.

Disiplinli olmak şart

Mutlu bir bayram ve yaşam geçirmek için disiplinli beslenmek şarttır. Bayramlarda, özellikle de tatlı ve hamur işlerinin aşırı tüketimine bağlı olarak göğüs ağrıları, tansiyon yükselmeleri, kan şekerinde ani yükselme ve düşüşler gibi sağlık sorunları ön plana çıkar. Bu dönemde şeker hastaları diyetlerine daha fazla özen göstermelidir. Kalp sağlığı açısından da yağlı yemekler, kızartmalar, tatlı ve hamur işleri gibi yüksek kalorili yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır Kimi zaman az miktarda rafine şeker ve rafine un bile çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle fazla tatlı ve hamur işi tüketiminden kaçınılmalıdır. Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanmalı, kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tercih edilmemelidir, az tuzlu peynir, zeytin ve haşlanmış yumurta tükeltimelidir. Bitkisel gıdalar sağlığın sigortasıdır. Dolayısıyla bayramda da mümkün olduğu kadar hayvansal, işlenmiş, bol şeker içeren gıdalardan uzak durulmalı, baklagil ve sebze yemekleri tercih edilmelidir.

Tuzu da azaltın

Bayramda şekerin yanı sıra fazla tuz kullanmamaya da özen gösterilmelidir. Aksi takdirde, başta kalp sorunları olmak üzere sağlıkla ilgili çeşitli problemlerle karşılaşılabilir. Yiyecekler tuz yerine kırmızı pul biber, kekik ya da nane ile tatlandırılabilir.

Yemek yerken acele etmeyin!

Bayramda öğün sayısının artması, daha fazla yeme isteğinin oluşması başta sindirim sistemi sorunlarını tetikleyebiliyor. Hazımsızlık sorununa karşı tüm yemekler yavaş yavaş ve bolca çiğnenerek yenmeli. Öğünlerde mideye birden yüklenilmemeli, azar azar beslenmeye özen gösterilmeli. Sindirime ayrıca nane veya sarı papatya çayları yardımcı olabilir.

Fazla çay, kahve ve gazlı içecek tüketmeyin

Bayramda fazla tüketilen şekerli/asitli içecekler, çay ve kahve de sağlık problemlerine yol açabilir. Örneğin fazla çay ve kahve tüketimi; çarpıntı, tansiyon bozukluklarına neden olduklarından özellikle kalp hastaları için zararlıdır.

Su içmeyi unutmayın

Yetersiz su tüketimi; baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetleri beraberinde getirir. Bayramda da şekerli ve asitli içecekler yerine bol su tüketilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir